Langebaan şi West Coast Reserve

Mergînd din Cape Town spre nord, după vreo 100 de kilometri ajungi în micul sătuc Langebaan, situat pe malul oceanului în laguna cu acelaşi nume. Laguna face parte dintr-o zonă protejată, Rezervaţia Naturală West Coast.

Langebaan se aseamană în unele privinţe cu Vama Veche de la noi, mai exact cu ceea ce ar putea fi Vama Veche dacă planurile acelea fanteziste de înfiinţare a unei rezervaţii bio-culturale ar fi puse în aplicare: un sat liniştit, cu case puţine, toate de înălţime mică şi construite cu mult bun gust, zone de protecţie a faunei acvatice clar separate de zona de sporturi nautice (kite-boarding, board-sailing, yachting) şi o atmosferă generală de pace şi relaxare cu care nu te mai poţi întîlni de la inventarea ceasului şi a telefonului mobil încoace.

În imediata apropiere de Langebaan se află Club Mykonos, o combinaţie de staţiune turistică şi cartier rezidenţial, care poartă amprenta stilului mediteranean, casele albe cu unul sau două etaje şi cu balcoane largi amintind de pasiunea unui investitor imobiliar local pentru Grecia natală.

De partea cealaltă a lagunei, fîşia îngustă de pămînt care o desparte de ocean este cunoscută drept capitala ornitologică a Africii de Sud (am vazut platforme de lemn special amenajate pentru observarea păsărilor şi diverse alte facilităţi pentru birdwatchers... doar păsările lipseau de la întîlnire, am înţeles că nu era sezonul lor).

No comments: