Parada lolelor, Sibiu
Un vechi obicei al saşilor din Agnita (judeţul Sibiu), datînd din perioada medievală, a prins din nou viaţă în ultimii ani. E vorba de parada lolelor (Urzeln, în germană), prin care membrii breslelor de meşteşugari alungă iarna şi spiritele rele, "speriindu-le" cu măşti fioroase şi zgomote asurzitoare produse de bice şi talăngi.
Saşii care au emigrat în Germania au dus cu ei obiceiul, împreună cu costumele de lole (carnavalul lolelor din Sachsenheim adună cam 300 de lole din întreaga Germanie), iar acum încearcă să-l readucă pe meleagurile de origine.
Parada e un bun prilej pentru fiecare breaslă de a-şi etala tradiţiile şi simbolurile reprezentative: breasla blănarilor e reprezentată de Coroana pe care sînt aşezate patru vulpi cu cîte un jder în gură; breasla croitorilor - de Căluţul Croitorului împreună cu călăreţul său; breasla dogarilor, de un meşter care învîrte, fără să verse vreo picătură, o doaga de butoi pe care sînt aşezate pahare pline cu vin, în formă piramidală. Parada e condusă de un Staroste, însoţit de doi Îngeraşi.
Pe parcursul paradei, lolele îi prind în horă cu bicele lor pe trecători, invitîndu-i la dans, după care îi recompensează cu cîte o gogoaşă.
Un bătrîn din Agnita, venit şi el să asiste la paradă, îmi povestea că, pe vremuri, bicele saşilor nu erau doar un accesoriu inofensiv al coregrafiei şi că nu puţine erau ocaziile cînd parada lolelor dădea naştere la bătăi pe cinste între saşi şi românii din Agnita. Anul ăsta însă, evenimentul a fost marcat doar de bună dispoziţie.
Click aici pentru a vedea toate imaginile.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Articolul tau mi-a adus aminte de copilarie si de vacantele petrecute in Agnita la bunici. Trebuie sa recunosc ca imi era destul de teama de Lole, nu prea intelegeam ce e cu ele, dar abia asteptam sa primesc o gogoasa. :)
Post a Comment